Konoplja in pripravki iz nje se počasi vračajo v roke zdravnika

Odločitev Javne agencije za zdravila, da naj bi bili kmalu v lekarnah na recept bolnikom na voljo nekateri pripravki, ki vsebujejo sintetično snov - tetra hidro kanabinol THC, pridobljen iz medicinske konoplje, vzbuja med hudimi bolniki, tudi rakavimi, veliko zanimanje.

Milan Krek, vodja informacijske enote za droge pri nacionalnem inštitutu za javno zdravje, pravi, da se po nekaj desetletij KONOPLJA in njeni produkti počasi ponovno vračajo v roke zdravnika, vendar bo potreben čas, da se zdravniki naučijo zdravljenja s temi pripravki, bolniki pa, da dojamejo, za kaj so ta zdravila, ki so dostopna le na recept, zares primerna in kaj so lažne utvare. Vendar pa so vsi ti postopki šele na začetku.

Konoplja - vse prej kot (le) droga

KonopljaV zgodovini je bila ena glavnih poljščin, vmes smo nanjo malo pozabili in je veljala le kot droga zavožene mladine, ki jim je dolgčas, danes pa jo uporabljamo v zdravstvu, kulinariki, kozmetiki kot tudi oblikovanju. Iz konoplje se lahko celo gradi.
V prehrani se vse pogosteje uporabljajo konopljini izdelki, kot na primer KONOPLJINO OLJE, KONOPLJINA SEMENA, čaj, čokolada in moka, celo keksi in testenine. Seme jedilne konoplje sodi med najbolj hranljiva živila z veliko vlakninami, 'dobrimi' maščobnimi kislinami in beljakovinami (kar 30%). Jedilna semena morajo biti presna, toplotno neobdelana, da se ohranijo vsi VITAMINI in minerali, KONOPLJINO OLJE lahko uživamo le hladnega. Predvsem jo kot prehransko dopolnilo uživajo vegetarijanci in vegani.

Zgodovina konoplje

Zgodovina konopljePrvi zapis o uporabi konoplje sega v leto 3750 pr.n.št. na Kitajsko. Filozof in kmetovalec Shen Nung je prvi pridigal o vrednoti konoplje kot rastline. Kitajcem je pokazal, kako si iz nje lahko naredijo vrvi in oblačila ter kako lahko v prehrani uporabijo olja in semena. Njegovo poučevanje je obrodilo sadove in postal je mogočen imperator. Napisal je dragoceno knjigo o medicini, v kateri je zbral družinsko tradicijo. Govoril je o ta ma (konoplji) kot superiornem nesmrtnem eliksirju.

Konoplja kot vir prehrane: splošni pregled

Konoplja in konopljino oljeČlanek je izšel v reviji Euphitica 140: str. 65-72, 2004.
© Kluwer Academic Publishers. Natisnjeno na Nizozemskem.

Avtor: J.C. Callaway; prevod iz angleščine: Jaka Murovec Banič

Oddelek za farmacevtsko kemijo, Univerza Kuopio,
FIN-70211 Kuopio, Finska; (E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. )
Ključne besede: cannabis, hrana, KONOPLJA, olje, beljakovine, semena

Konoplja na krožniku

konopljino-oljeDario Cortese je velik strokovnjak za zdravo prehrano. Do sedaj je objavil 12 knjig, ki nas učijo o tem, da zdrave hrane ne najdemo v supermarketih, ampak jo najdemo povsod v naši okolici. Le nabrati jo je treba!
Že dolgo časa ve, da je KONOPLJA odlična sestavina okusne in zdrave hrane. Sedaj pripravlja pravo poslastico za ljubitelje zdravega in okusnega, sodobno kuharsko knjigo KONOPLJA na krožniku!
Knjiga bo izšla pri založbi Porezen, predvidoma maja 2012. V knjigi boste našli zanimive recepte in razlago za uporabo vseh delov konoplje. Od semena do semena torej.