KONOPLJA in pripravki iz nje se počasi vračajo v roke zdravnika

Odločitev Javne agencije za zdravila, da naj bi bili kmalu v lekarnah na recept bolnikom na voljo nekateri pripravki, ki vsebujejo sintetično snov - tetra hidro kanabinol THC, pridobljen iz medicinske konoplje, vzbuja med hudimi bolniki, tudi rakavimi, veliko zanimanje.

Milan Krek, vodja informacijske enote za droge pri nacionalnem inštitutu za javno zdravje, pravi, da se po nekaj desetletij KONOPLJA in njeni produkti počasi ponovno vračajo v roke zdravnika, vendar bo potreben čas, da se zdravniki naučijo zdravljenja s temi pripravki, bolniki pa, da dojamejo, za kaj so ta zdravila, ki so dostopna le na recept, zares primerna in kaj so lažne utvare. Vendar pa so vsi ti postopki šele na začetku.

Zdravnik Milan Krek, sicer predstojnik koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in vodja in formacijske enote za droge v NIJZ, je sicer strokovni dober poznavalec drog in problematike drog ter odvisnosti od njih in načinov zdravljenja odvisnosti pri nas, saj je med drugim v preteklosti ustanovil enega prvih centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Kopru in načeloval nekdanjemu nacionalnemu uradu za droge in problematiko odvisnosti. Tudi kot zdravnik se, med drugim, že leta posveča tudi strokovnim vprašanjem zdravljenja odvisnosti od drog.

> Kako pojasnjujete odločitev na ravni države, da bodo sintetični pripravki iz konoplje za namen zdravljenja na recept pri nas bolnikom torej spet dostopni?

“Uvodoma je treba povedati, da je bila KONOPLJA kot zdravilo človeštvu poznana, vsaj glede na pismene zapise, že 2700 let pred našim štetjem. Odtlej dalje so jo zdravniki redno uporabljali za zdravljenje različnih obolenj. Ko je bila sredi 20. stoletja po svetu in tudi pri nas uvrščena na listo prepovedanih drog, se je gojenje konoplje ustavilo in KONOPLJA je bila izbrisana z liste zdravil. Po nekaj desetletij se KONOPLJA in njeni produkti počasi ponovno vračajo v roke zdravnika. Podarim pa naj, da se lahko ti pripravki vrnejo v zdravljenje le, če država premesti THC in KONOPLJO v drugo skupino prepovedanih drog, ki jih lahko zdravnik uporablja za zdravljenje bolezni. Trenutno je na svetu le malo držav, ki to omogočajo (le 23 držav v ZDA in 13 v EU). Večina držav po svetu še vedno vztraja pri tem, da je THC in z njim KONOPLJA v prvi skupini in se ne uporablja v procesih zdravljenja.“

> Ali so torej že kateri izmed teh izdelkov torej na voljo v naših lekarnah. Pred koncem lanskega leta je zaokrožila uradna vest, da se bo do zgodilo v prvi polovici tega meseca?

“Ko je vlada Alenke Bratušek junija leta 2014 premestila THC in njegove derivate v drugo skupino prepovedanih drog, je tako odprla vrata za zdravljenje nekaterih obolenj s THC in kanabinoidi. To je seveda začetek zdravljenja s temi snovmi. Zdravniki so zdaj soočeni z dejstvom, da imajo novo snov na listi zdravil. Ker nekaj desetletij te snovi nismo uporabljali v zdravstvene namene, se je treba zdaj dodatno izobraževati, da bi lahko predpisovali snov na pravilen način in ne bi škodovali ljudem. Po polovici leta se je našel uvoznik, ki bo omogočil uvoz osnovne snovi, ki jo bo potem lekarnar pripravil - kot magistralno zdravilo. Prizadevanja tečejo tudi v smer, da bi uvozili že gotova zdravila, toda vse to je stvar prihodnost, kar terja tudi svoj čas.”

    Milan Krek opozarja, da je KONOPLJA kot rastlina v tem trenutku v Sloveniji še vedno uvrščena v prvo skupino prepovedanih drog in se je ne sme uporabljati v medicinske namene, pa tudi ne za prosto uporabo. Gojenje konoplje in preprodaja konoplje, ki ima stopnjo vsebnosti THC več kot 0,2 odstotka, je v Sloveniji še vedno kaznivo dejanje.

> Ali bodo ti pripravki dostopni na recept iz naslova zdravstvenega zavarovanja ali le na beli recept kot samoplačniški?

“Trenutno so razmere takšne, da bo zdravilo na voljo na bel recept, kar pomeni, da ga bodo morali bolniki v celoti sami plačati. Da bo zdravilo plačljivo iz sredstev ZZZS, bo potrebnega še kar nekaj časa, saj mora to odločitev sprejeti zdravstveni svet, šele nato bo zavarovalnica plačevala to zdravilo tako, da bo lahko predpisano na zelenem receptu. Da pa se to lahko zgodi, bo treba izdelati predlog, kar mora pripraviti stroka, saj mora biti takšen predlog strokovno utemeljen.”

> Ali gre le za sintetične, torej umetno pridobljene izdelke in torej ne za tiste iz konoplje - rastline, se sprašuje laična javnost. Ali imajo taki sintetičnimi izdelki enake učinke, so enako zdravilni?

“Trenutno so razmere takšne, da bo uvožen sintetični THC, ki ima enak učinek kot naravni THC. Vendar pa bodo kasneje uvožena tudi zdravila, ki so ekstrakti iz konoplje in bodo vsebovala tudi druge kanabinoide. Torej, znova poudarjam: potreben je določen čas, da se realizira tudi uvoz zdravil, ki so ekstrakt iz konoplje.”

    Industrijska KONOPLJA in medicinska KONOPLJA se zelo razlikujeta po koncentraciji psihoaktivne snovi THC. Če je ta koncentracija 0,2-odstotna ali še manjša, je to industrijska KONOPLJA. V medicinske namene pa se uporablja KONOPLJA, ki ima višjo koncentracijo THC. Medicinska KONOPLJA je posebej genetsko spremenjena rastlina, namenjena za medicinsko uporabo. Za potrebe medicinskega zdravljenja so v znanstvenih laboratorijih že vzgojili več kot sto vrst konoplje - razlikujejo se po vsebnosti snovi z zdravilnimi učinki. S pripravki iz medicinske konoplje torej pomagajo zdraviti težke simptome nekaterih osnovnih bolezni (lajšanje hudih bolečin zaradi osnovnih bolezni). Z genetsko spremembo v rastlinah medicinske konoplje torej spremenijo sestavo, razmerje in količino snovi, ki delujejo zdravilno na posamezne bolezni. Predpisovanje je odvisno od namena zdravljenja in tudi od organizma posameznega bolnika, zato zdravniki vsakega bolnika individualno obravnavajo tudi, ko gre, denimo, za bolnika s hudo multiplo sklerozo.

> Ali imate že kakšne informacije o povpraševanju po teh izdelkih pri bolnikih ter tudi o zanimanju pri zdravnikih, ki jih lahko predpisujejo?

“Kot sem že omenil, so ta zdravila nekaj novega za zdravnike. Nekateri so že pridobili potrebna znanja in že zdaj predpisujejo bele recepte, ki jih lahko bolniki uporabijo pri nabavi teh zdravila v Avstriji. Pacienti se zanimajo za ta zdravila in zdravniki predpisujejo te zdravilne snovi predvsem za protibolečinsko terapijo in tudi druge simptome.”

    Za zdravljenje oziroma zaviranje razvoja raka uporaba medicinske konoplje nikjer po svetu še ni dovoljena kot zdravilo, saj doslej še ni dovolj znanstvenih analiz, ki bi potrdile in dokazale, da THC iz konoplje zares zavira rast rakavih celic v telesu človeka.

> Med ljudmi krožijo navedbe, da je THC učinkovina, ki bi lahko bila odrešilna za rakave bolnike, češ da naj bi zavirala rast rakavih celic in naj bi celo zdravila raka ...

“Ta hip je zaradi velike reklame nevladnih organizacij zlasti pri rakavih bolnikih res veliko zanimanje za ta zdravila. Dogaja se, da nekateri rakavi bolniki celo opustijo uradno zdravljenje in se zdravijo s KONOPLJO in njenimi produkti, ki jih kupijo na črnem trgu. Ob tem pa je treba vedeti, da ti produkti niso standardizirani in da ljudje dejansko ne vedo, kaj kupijo. Zdravniki seveda ne moremo preprečiti samozdravljenja ljudi s KONOPLJO. To je pač odločitev vsakega posameznika. Vendar pa lahko in smo tudi dolžni opozarjati te bolnike zlasti na to, da če že uporabljajo KONOPLJINO OLJE, naj nikar ne opustijo uradnega medicinskega zdravljenja.”
vIR: http://www.primorske.si/Plus/Zdravje/Konoplja-in-pripravki-iz-nje-se-pocasi-vracajo-v-r

Deli to informacijo z ostalimi