KONOPLJA na krožniku

konopljino-oljeDario Cortese je velik strokovnjak za zdravo prehrano. Do sedaj je objavil 12 knjig, ki nas učijo o tem, da zdrave hrane ne najdemo v supermarketih, ampak jo najdemo povsod v naši okolici. Le nabrati jo je treba!
Že dolgo časa ve, da je KONOPLJA odlična sestavina okusne in zdrave hrane. Sedaj pripravlja pravo poslastico za ljubitelje zdravega in okusnega, sodobno kuharsko knjigo KONOPLJA na krožniku!
Knjiga bo izšla pri založbi Porezen, predvidoma maja 2012. V knjigi boste našli zanimive recepte in razlago za uporabo vseh delov konoplje. Od semena do semena torej.

 

 

Čeprav hrana iz konoplje z vsakim letom pridobiva na priljubljenosti (ta od leta 2007 povsod po svetu  strmo raste), njen potencial še zdaleč ni izkoriščen. Dario Cortese bo v knjigi predstavil kako lahko v kulinariki izkoristimo vse dele rastline – od nekaljenih semen konoplje, mladih rastlin, mladih listov, neoluščenih semen, oluščenih semen, konopljine moke, KONOPLJINEGA OLJA, konopljinega proteina in konopljinih vlaknin.
Za pokušino vam Dario Cortese ob napovedi knjige podarja nekaj zanimivih receptov:
Skutni namaz s konopljinim oljem in koprivami
Vršičke kopriv damo v ožjo posodo, prilijemo malo sirotke ali vode ter s paličnim mešalnikom zmešamo v kašo. Pridobljeno bogastvo izmerimo s skodelicami (običajne merijo 2,5 do 3 dl) in damo v skledo. Za vsako skodelico koprivne kaše dodamo dve skodelici sladke albuminske skute, ščep soli in 2 dl KONOPLJINEGA OLJA. Dobro premešamo in kar obilno potresemo s celimi konopljinimi semeni. Ponudimo s kosi zelenjave (zeljni listi, rezine korenčka, repe, kolerabe …) ali s kruhom.

Zeljna solata s konopljo

Zelje naribamo v skledo. Zabelimo s konopljinim oljem, posolimo, po želji še okisamo (vendar vsaj enkrat poskusimo neokisano solato). Potresemo z dovolj oluščenimi konopljinimi semeni. Okrasimo s celimi konopljinimi semeni.

Segedin s konopljinim oljem

Jed pripravimo kot običajno; če ne jemo mesa, namesto tega uporabimo vnaprej namočene sojine kocke. Torej skuhamo kislo zelje s koščki mesa ali soje, da se vse skupaj lepo zmeni tako glede okusov, arom in teksture. Šele zatem jed zabelimo s konopljinim oljem in po želji še posolimo, vendar ne preveč, ker je že kislo zelje slano. Okrasimo s celimi konopljinimi semeni.

Segedin na povsem konopljin način

To sicer ni več pravi segedin, je pa vsekakor prava vzporednica segedina z bistveno okusnim in prehransko močnim prispevkom konoplje. V posodo damo skledo kislega zelja in ga zalijemo s toliko vode, da ga komaj prekrije. Zavremo, zmanjšamo ogenj, dodamo četrt sklede konopljinih beljakovin ali konopljine moke ter na zmernem ognju kuhamo okoli 20 minut ali dokler se zelje ne zmehča. Zabelimo s konopljinim oljem, pritresemo skodelico celih konopljih semen ter se veselo spravimo na hrustljavo delo. Pred tem jed kvečjemu še malo dosolimo, vendar le v primeru, če sol, ki jo vsebuje kislo zelje, v njej ne zadostuje našemu okusu.

Smukavc s konopljo

Tradicionalna jed, ki se na Cerkljanskem, Idrijskem pa tudi na Goriškem (kot štokalo ali štokano zelje) pripravlja s krajevno sorto ohrovta, repnimi listi, koprivami ali zeljem, je nadvse okusna tudi z mladimi listi konoplje oziroma vrhnjimi poganjki mladih rastlin. Priprava je nadvse enostavna: v posodi skuhamo skodelo olupljenega in na kose narezanega krompirja. Približno 10 minut pred koncem kuhanja dodamo skodelo narahlo potlačenih konopljinih listov in poganjkov, da se zmehčajo. Nato tekočino odlijemo v drugo posodo, krompir s konopljinimi listi pa dobro pretlačimo ter medtem postopoma dodajamo odlito tekočino, da nastane bolj redkemu pireju podobna zmes, ki pa še vedno vsebuje koščke krompirja. Dodamo tri ali štiri stroke strtega česna, zabelimo s konopljinim oljem (po tradiciji bi zabelili z ocvirki), popopramo, posolimo, premešamo. Okrasimo z oluščenimi konopljinimi semeni.

Vir: http://www.dimenzijazdravja.si/zdrava-prehrana/naravna-olja/konopljino-olje/15-konoplja-na-krozniku1

Deli to informacijo z ostalimi