Zgodovina konoplje

Zgodovina konopljePrvi zapis o uporabi konoplje sega v leto 3750 pr.n.št. na Kitajsko. Filozof in kmetovalec Shen Nung je prvi pridigal o vrednoti konoplje kot rastline. Kitajcem je pokazal, kako si iz nje lahko naredijo vrvi in oblačila ter kako lahko v prehrani uporabijo olja in semena. Njegovo poučevanje je obrodilo sadove in postal je mogočen imperator. Napisal je dragoceno knjigo o medicini, v kateri je zbral družinsko tradicijo. Govoril je o ta ma (konoplji) kot superiornem nesmrtnem eliksirju.

Kultura naših prednikov...

Ekstrakt konoplje so več tisoč let uporabljali kot edino pravo medicino (Chris Conrad, Hemp for Health). Ideja o prepovedi konopljinega ekstrakta ni nič novega. Katoliški imperij je bil prvi, ki ga je stigmatiziral kot čarovništvo. Vsak, ki je prepoved kršil, je tvegal, da ga zažgejo na kolu kot nevernika in čarovnika. Medtem pa so revni tlačani, ki niso imeli sredstev za nova oblačila, še vedno pridelovali tekstil iz konoplje in prenašali tradicijo iz generacije v generacijo. Oblačila iz konoplje so bila trpežnejša kot oblačila iz bombaža.

Ekstrakte konoplje so v Ameriki od leta 1842 do dvajsetih let 20. stol. uvrščali na drugo in tretje mesto v medicini (uporaba ekstraktov ni bila omejena na starost; uporabljali so jih od rojstva do pozne starosti). V tridesetih letih pa se je vse obrnilo na glavo. Ameriški poslovni mogotec in časopisni gigant Wiliam Randolph Hearst je izrabil svoj medijski vpliv ter začel širiti laži in propagando za svoj rasistični pohod proti afroameričanom. Njegov imperij se je razprostiral od številčnih sektorjev različnih poslov in industrije do proizvodnje papirja. Prav tako je podjetje s kemikalijami (DuPont) razvilo proces izdelave papirnih proizvodov s pomočjo kemikalij, s katerim so želeli zgraditi imperij sintetičnih vlaken (kot sta najlon in rajon, umetni svili). Ne smemo pozabiti, da bi lahko izdelki iz konoplje zlahka nadomestile sintetična vlakna; vendar je Hearstova negativna propaganda o konoplji (na primer ta, da jo pridelujejo iz kokaina in da konopljini ekstrakti vodijo k vudu satanistični glasbi tj. jazzu) dosegla svoj namen.

NEKAJ DEJSTEV O KONOPLJI
- Avtentične Levi kavbojke so bile izdelane iz konoplje (zaradi njene izjemne obstojnosti).
- Henry Ford je izdelal svoj prvi avtomobil z uporabo konoplje poleg drugih materialov (plastika in gorivo iz konoplje)
- Sveta pisma in bankovci so bili in so še danes izdelani iz konoplje.

SEDANJOST IN PRIHODNOST INDUSTRIJSKE KONOPLJE
V zadnjih časih ugotavljajo vsestransko uporabnost konoplje. Uporabo konoplje promovirajo predvsem ekološko osveščena podjetja, ki pospešeno iščejo ekonomske alternative. Pred nekaj leti so Nemčiji in nekaterim drugim državam EU dovolili gojenje konoplje, raziskave pa se nadaljujejo. Vedno več konopljinih proizvodov (konopljino olje in konopljina semena in drugi...)prodira na naše trge; Nemčija in Velika Britanija sta v tej stroki še vedno vodilni. KONOPLJA lahko predstavlja vodilno prihodnost tisočletja.

vir: http://www.konopljino-olje.com/index.asp?action=view&;gID=3&cID=7

Deli to informacijo z ostalimi