Konopljino olje

01-konopljaSpoznajte konopljino olje. Konopljino olje je kakovostno olje, ki se pridobiva iz semen konoplje. Govorimo o naravnem, hladno stiskano konopljinem olju, ki je brez aditivov.

Konoplja (Canabis sativa) je rastlina, ki jo je Bog ustvaril zato, da bi ljudem pomagala pri različnih zdravstvenih težavah. Povprečno dobimo iz 500 gramov posušenih vrhov konoplje 60 g (55-60 ml) visoko kvalitetnega konopljinega olja. Iz semen konoplje se pridobiva olje, ki se uporablja v kozmetični, prehrambni in tekstilni industriji.

Konopljino olje za krepitev imunskega sistema

07-konopljino-oljeŽivilo, ki blagodejno vpliva na naš organizem, je tudi konopljino olje. Vsebuje namreč veliko polinenasičenih maščobnih kislin, ki koristijo organizmu, a jih telo ni sposobno samo tvoriti, zato jih moramo zaužiti s hrano. Za zdravje in dobro počutje naj bi vsak dan zaužili eno do dve jedilni žlici konopljinega olja, denimo eno zjutraj in eno zvečer. Za uživanje je najbolj primerno hladno stiskano, nerafinirano olje iz semen ekološko pridelane konoplje.

Dieta z konopljinim oljem

Dieta s konopljinim oljemS konopljinim oljem si lahko pomagamo pri hujšanju oz. zmanjševanju prekomerne telesne teže. Njegova popolna sestava in visoka vsebnost polinenasičenih maščob (75%) je idealna za uspešne rezultate pri dietah, saj vpliva na hitrost presnove. Uporabimo ga lahko kot dopolnilo tudi pri ljudeh z različnimi zdravstvenimi težavami, npr. diabetesu tipa 2, saj poveča občutljivost  receptorjev za insulin. Ta omogoči, da celice lažje pridejo do osnovnega vira energije- glukoze oz. krvnega sladkorja in se ta tako ne pretvori po nepotrebnem v maščobne rezerve . Pri drugih oljih z bistveno večjim deležem nasičenih maščobnih  kislin se  le te  izkoristijo v organizmu na dva načina. Delno se nekatere spremenijo v energijo za potrebe človeškega telesa, druge se pa nalagajo v maščobnih celicah (holesterol).

Ker je konoplja brez laktoze in glutena, je še posebej primerna za tiste diete, kjer ne smemo uživati laktoze, mlečnih izdelkov, veliko sladkorja ali maščob, primerna je tudi za vegane.

Konopljino olje ima veliko nenasičenih maščobnih kislin

izdelek-konopljino-oljeKONOPLJINO OLJE je zelo bogato saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa  in vitamin E. KONOPLJINO OLJE ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano.

Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje KONOPLJINO OLJE od 50 do 70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline, ki ji danes pravimo kar omega-3 maščobna kislina.

 

Hladno stisnjeno konopljino olje ima prijeten in nežen okus

Konopljino oljeHladno stisnjeno konopljino olje ima prijeten in nežen okus po oreščkih. Je edino rastlinsko olje, ki vsebuje idealno razmerje nenasičenih maščobnih kislin, linolne in linolenske kisline ter gama-linolenske kisline. Konopljino olje je bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ne vsebuje HOLESTEROLA ter krepi celično presnovo in imunski sistem. Olje jedilne konoplje je nepogrešljivo pri polnovredni hladni kuhinji, ni pa primerno za visoke temperature

 

Konopljino olje veča odpornost

konopljino-olje-jozeZmeraj obstaja neki razlog, da se lotimo česa novega. Pri Ivanu Hartmanu iz Maribora, prvem uvozniku KONOPLJINEGA OLJA pri nas, je bila to bolezen. Pa ne njegove težave s kožo, temveč mamine. Sladkorni bolnici se je na gležnju pojavil lišaj. Tablete, kreme, injekcije..., nič ni pomagalo. Lišaj se je širil in spreminjal, prišlo je do hudega vnetja in vse je kazalo, da bodo morali nogo pod kolenom amputirati.
Ivan, ki je vedel, kaj bi to za mamo pomenilo, je začel iskati druge možnosti, kako bi se ji dalo še pomagati. Prijatelji, internet - in našel je KONOPLJINO OLJE. Čeprav takrat, pred slabimi petimi leti, ni bilo o njem veliko napisanega. Morda deset stavkov izpod peresa dr. Janeza Tasića, primarija v celjski bolnišnici. A dovolj, da je Ivanova mama olje poskusila. Dve pollitrski steklenici ga je popila in stanje se ji je neverjetno popravilo. O kakšni amputaciji ni bilo več govora, tudi kri in splošno zdravstveno počutje sta se izjemno izboljšala. Zdravnik kar ni mogel verjeti.

 

Konopljino olje in njegov pomen v prehrani

KONOPLJINO OLJE je bilo analizirano z metodama GC-MS in LC-MS, pri čemer so ugotavljali vsebnost maščobnih kislin in drugih naravnih sestavin. Prisotnost linolne kisline (LA) in linolenske kisline (LNA) so potrdili v razmerju 3:1 LA:LNA, o katerem se je poročalo že prej. V olju so bili zaznani #-kariofilen (740 mg/L), mircen (160 mg/L), sitosterol (100-148 g/L) in sled metil salicilata, ki doslej niso bili zabeleženi. Prav tako so bili odkriti sledovi kanabidiola (CBD). Olje je bilo podvrženo tudi biološkim testom, s katerimi se določa protimikrobno delovanje. Pri prvotnem opazovanju je bila zaznana določena bioaktivnost. - avtorji -