Omega 3 iz rastlin?

Ta tema me je pritegnila že pred kakim letom. Nastal je tudi članek, ki naj bi končal v reviji Postani Fit a na koncu ni. Zakaj ne? Ker je bil obupen. Ker nisem razumel poante. Tema je nato za nekaj časa zamrla, dokler se pred kratkim ni pojavila debata po objavi kratke recenzije knjige The Vegetarian Myth na Rojnikovem zidu. Za piko na i je sledila še debata na temo vegetarijanstvo&Co s Sodobnim divjakom in odprl se je povsem novi svet. So torej rastline dober vir omega 3 maščobnih kislin ali ne?

Tekoče zlato

Omega 3 so verjetno najbolje opevane maščobne kisline na svetu. Spadajo med esencialne kisline, kar pomeni, da jih moramo obvezno zaužiti s hrano, saj jih naše telo ni sposobno proizvesti samo a so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega telesa. Da ne bom na dolgo in široko o njih je dovolj, da si o njih prebereš odličen članek iz zadnje revije Postani Fit, ali tega na portalu Maxximum.si.

Čeprav vsi vemo, kako dobre in pomembne so omega 3 maščobne kisline, marsikdo ne ve, da dejansko obstajajo štiri vrste teh maščobnih kislin. EPA (slovensko včasih EPK), DHA (včasih DHK), DPA in ALA. Prvi dve najdemo v živilih živalskega izvora (ribe, jajca, meso živali proste reje ...), DPA se nahaja v materinem mleku in olju tjulnjev, ALA pa v živilih rastlinskega izvora (laneno seme, konopljino seme ...).

Nove zastrupitve s kolački, tokrat v Lendavi

Kot poročajo policisti, so kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami osumljene tri osebe, ki so povabljencem na pikniku ponudile pecivo temnorjave barve, t. i. brownieje, v katere so dodali indijsko KONOPLJO, a po poročanju policistov gostom niso povedali, kaj uživajo.

Pet udeležencev piknika je tako kmalu po zaužitju peciva zaznalo nenavadno vedenje oz. telesne znake, zaradi katerih je eden poiskal tudi zdravniško pomoč. Pri njem so na podlagi testa urina ugotovili prisotnost THC (tetrahidrokanabinola). Nihče drug zdravniške pomoči ni iskal.

Konoplja je lahko prijetna popestritev jedilnika

Zadnje čase prehransko niste modni, če ne govorite o sladkorju, maščobi – ali konoplji. Na ekološki kmetiji Pr Resman na Zgoši na Gorenjskem smo se dali poučiti o vsem, kar je pomembno vedeti o uporabi te vsestranske, starodavne rastline. KONOPLJA, ki jo danes poznamo kot industrijsko, je izreden vir maščob in beljakovin, prav tako je prijetna popestritev jedilnika za kuharja, ki rad spoznava nove okuse, po možnosti take, ki tudi v obliki hranil kaj prispevajo k dobremu počutju.

Industrijska konoplja - Vsestranska, a še premalo cenjena

V Sloveniji je letos malo manj kot 300 pridelovalcev posejalo industrijsko KONOPLJO na 175 hektarjih, kar je dvakrat več kot prejšnje leto. Na nekaj hektarjih je rasla tudi v Beli krajini, med pridelovalci pa je bil tudi Boštjan Kočevar iz Bojanje vasi pri Metliki, ki se je za setev te rastline odločil šele letošnjo pomlad, medtem ko prej o njej ni razmišljal.

V začetku marca je bilo v Mladinskem centru v Metliki predavanje o pridelavi in uporabi INDUSTRIJSKE KONOPLJE, predavali pa so največji strokovnjaki s tega področja v Sloveniji. »Bili so tako prepričljivi, da sem se odločil za setev na poldrugem hektarju na štirih njivah v Bojanji vasi in na Grabrovcu. Seme sem moral po zakonu uvoziti iz Francije, kar se mi je le tos zdelo logično.

Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper o predlaganem zakonu o konoplji

Milan Krek: "KONOPLJA je tudi zdravilna. Tako kot je derivat kokaina zdravilen, tudi heroin je bil razvit kot zdravilo …"
Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper o predlaganem zakonu o konoplji

Predlog zakona o konoplji je podprlo 10.879 državljanov. O njem bodo zato odločali poslanci. Kaj bi bila največja pridobitev tega zakona?
Mislim, da zakon ni zrel za sprejem v parlamentu. Lahko pa se razvije dobra razprava o celostnem pristopu do konoplje v slovenskem prostoru. Velika podpora pobudi potrjuje, da diskusijo o tej temi potrebujemo. Odpreti moramo razpravo o treh pojavnih oblikah konoplje: o industrijski, medicinski in konoplji kot drogi, in šele nato sprejeti celosten strokoven odnos do konoplje. Sedaj imamo samo en odnos – marihuana je prepovedana droga. Prepoved pa preizprašujemo predvsem zaradi spoznanj o industrijski konoplji in uporabi konoplje v medicinske namene.

 

V Veliki Nedelji poželi industrijsko konopljo

zetev konopljeŽetev INDUSTRIJSKE KONOPLJE v Veliki Nedelji - ena izmed prvih, če ne celo prva prleška njiva, kjer se je na rodovitni zemlji gojila omenjena KONOPLJA.

V soboto, 14. septembra, so se v Veliki Nedelji zbrali ljudje, ki se ozaveščajo o zdravi prehrani in dobrih lastnostih INDUSTRIJSKE KONOPLJE. Po besedah Simone Prejac, organizatorici žetve, je to ena izmed prvih, če ne celo prva prleška njiva, kjer se je na rodovitni zemlji gojila omenjena KONOPLJA. Šlo je predvsem za družabni dogodek, ki se je pričel ob 9.00 uri v Velikonedeljski kavarnici, kjer se izdelki iz konoplje že prodajajo.

Pomurje gosti svetovni kongres industrijske konoplje

Kongres konopljeLendava -  Inštitut Panonia letos vnovič organizira svetovni kongres INDUSTRIJSKE KONOPLJE (World Hemp Congress). Del dogajanja še danes poteka v okviru sejma Agra v Gornji Radgoni, strokovni del programa pa bo od ponedeljka do srede potekal na Dvojezični srednji šoli Lendava. Kongres s pomočjo elektronskih povezav združuje strokovnjake iz celega sveta.

 

Industrijska konoplja v Sloveniji

O tem kako gojiti KONOPLJO na slovenskem ozemlju, je stvar večletne razprave. Na eni strani obstajajo zagovorniki, na drugi strani zakoni, ki gojenje INDUSTRIJSKE KONOPLJE omejujejo. Vendarle pa je setev letos prijavilo 133 slovenskih kmetijskih gospodarstev.  
V Sloveniji je industrijska KONOPLJA še vedno na pol legalna. Vendarle pa na slovenskih policah opazimo vse več konopljinih izdelkov, največ prodaje pa še vedno poteka prek tujih spletnih strani. Poznavalci jo uporabljajo kot hrano, dodatek k prehrani, nekateri tudi kot zdravilo.

konoplja - zgodovina

V družini konopljevk (Cannabaceae = cannabinaceae) je poleg nam bolj znanega hmelja tudi navadna konoplja (Cannabis sativa L.). Proti koncu 20. stoletja se je navadna KONOPLJA v svetu ponovno uveljavljala kot gospodarsko privlačna poljščina. KONOPLJA izhaja iz območja severozahodnega dela Himalaje do Aralskega jezera in Kaspijskega morja. Gojene bilke so nastale iz samorasle konoplje (Cannabis sativa L. ssp. Spontanea) z odbiro in prenosom v druga geografsko – ekološka območja. Proti jugo in severozahodu so se razširili in oblikovali različni tipi konoplje (ekotipi), ki se ločijo po morfoloških, zlasti pa po kemijskih lastnostih (kemotipi) in namenu uporabe. Čeprav znanstveniki niso enotni pri odgovoru na vprašanje, koliko vrst je v rodu Cannabis, prevladuje v literaturi mnenje, da gre za eno vrsto z dvema zvrstema ali kvečjemu podvrstama. Predilno rastlino imenujemo navadna KONOPLJA (Cannabis sativa L. var. Sativa), njeno sorodnico za pridobivanje droge pa indijska KONOPLJA (cannabis sativa L. var. Indica) in prav zaradi te je za pridelavo problematična vsa KONOPLJA oziroma ves rod Cannabis (Kocjan Ačko, 1999).

 

Konoplja in pripravki iz nje se počasi vračajo v roke zdravnika

Odločitev Javne agencije za zdravila, da naj bi bili kmalu v lekarnah na recept bolnikom na voljo nekateri pripravki, ki vsebujejo sintetično snov - tetra hidro kanabinol THC, pridobljen iz medicinske konoplje, vzbuja med hudimi bolniki, tudi rakavimi, veliko zanimanje.

Milan Krek, vodja informacijske enote za droge pri nacionalnem inštitutu za javno zdravje, pravi, da se po nekaj desetletij KONOPLJA in njeni produkti počasi ponovno vračajo v roke zdravnika, vendar bo potreben čas, da se zdravniki naučijo zdravljenja s temi pripravki, bolniki pa, da dojamejo, za kaj so ta zdravila, ki so dostopna le na recept, zares primerna in kaj so lažne utvare. Vendar pa so vsi ti postopki šele na začetku.