Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper o predlaganem zakonu o konoplji

Milan Krek: "KONOPLJA je tudi zdravilna. Tako kot je derivat kokaina zdravilen, tudi heroin je bil razvit kot zdravilo …"
Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Koper o predlaganem zakonu o konoplji

Predlog zakona o konoplji je podprlo 10.879 državljanov. O njem bodo zato odločali poslanci. Kaj bi bila največja pridobitev tega zakona?
Mislim, da zakon ni zrel za sprejem v parlamentu. Lahko pa se razvije dobra razprava o celostnem pristopu do konoplje v slovenskem prostoru. Velika podpora pobudi potrjuje, da diskusijo o tej temi potrebujemo. Odpreti moramo razpravo o treh pojavnih oblikah konoplje: o industrijski, medicinski in konoplji kot drogi, in šele nato sprejeti celosten strokoven odnos do konoplje. Sedaj imamo samo en odnos – marihuana je prepovedana droga. Prepoved pa preizprašujemo predvsem zaradi spoznanj o industrijski konoplji in uporabi konoplje v medicinske namene.

 


Jaka Bitenc, pobudnik zbiranja podpisov za zakon, je dejal, da se je za to odločil zato, da ne bi izključne pravice nad razpolaganjem s KONOPLJO dobila farmacevtska podjetja, kot se je to zgodilo z drugimi rastlinami in substancami.
Problem različnih pobud po vsem svetu je, kako iz ilegalne konoplje narediti legalno. In mi igramo igro skozi medicinsko KONOPLJO. A med medicinsko KONOPLJO in KONOPLJO kot drogo je razlika – gre za isto rastlino, ki pa se uporablja v različne namene. Zakaj rastline preidejo v rabo farmacevtske industrije? Ker je sposobna ustvariti take enote aktivne substance, da mi lahko to merimo in natančno predpišemo odmerke. Sami pa tistih nekaj doma vzgojenih sadik marihuane verjetno ne bi dali analizirati. Treba je še povedati, da bo moral kdo seveda proizvajati to medicinsko KONOPLJO – in kaj bo ta proizvajalec drugega kot farmacevtsko podjetje.
Predvsem so se pisci zakona poskušali izogniti prepovedi gojenja marihuane doma in prepovedi samozdravljenja z njo …
Pri tem zakonu gre dejansko za spremembo nadzora nad marihuano. Marihuana ne bo legalna, lahko bomo imeli samo nekaj sadik rastline. Oni pravijo, da je to legalno, a ni – še vedno je nadzor: lahko imam samo sedem sadik rastline in ne deset. Iz ene prepovedi gremo v drugo.
Vprašljivo je tudi samozdravljenje. Seveda ima vsak pravico do samozdravljenja, a mora prevzeti tudi odgovornost za to. Ker če nekaj narobe naredi, kdo bo to plačeval? Ne smemo pozabiti, da ima marihuana psihoaktivne učinke in da se jih vse več pride zdravit zaradi odvisnosti od marihuane. Odpira se veliko vprašanj, ki jih je treba temeljito proučiti. Nato pa glede konoplje skleniti nov družbeni konsenz, ki ne bo škodljiv za ljudi.
Vir: http://www.mladina.si/152105/milan-krek-konoplja-je-tudi-zdravilna-tako-kot-je-derivat-kokaina-zdravilen-tudi-heroin-je-bil-r/

 

Deli to informacijo z ostalimi