Industrijska KONOPLJA v Sloveniji

O tem kako gojiti KONOPLJO na slovenskem ozemlju, je stvar večletne razprave. Na eni strani obstajajo zagovorniki, na drugi strani zakoni, ki gojenje INDUSTRIJSKE KONOPLJE omejujejo. Vendarle pa je setev letos prijavilo 133 slovenskih kmetijskih gospodarstev.  
V Sloveniji je industrijska KONOPLJA še vedno na pol legalna. Vendarle pa na slovenskih policah opazimo vse več konopljinih izdelkov, največ prodaje pa še vedno poteka prek tujih spletnih strani. Poznavalci jo uporabljajo kot hrano, dodatek k prehrani, nekateri tudi kot zdravilo.

Cene naravnih konopljinih izdelkov so zelo visoke, ker je pridelava zakonsko precej omejena. Pridelava INDUSTRIJSKE KONOPLJE je velika uspešnica v kmetijstvu Avstrije, Nemčije, Francije, Kanade, Kitajske in nekaterih drugih držav. Tudi pri nas v zadnjem času skokovito narašča. Leta 2011 jo je 26 pridelovalcev zasejalo na dobrih 46 hektarih, lani že 85 kmetovalcev na 95 hektarih polj, za letošnje leto pa je, po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, setev konoplje prijavilo 133 kmetijskih gospodarstev na skupni površini 173 hektarjev. KONOPLJA se lahko v Sloveniji goji za pridelavo konopljinih semen za nadaljnje razmnoževanje, pridobivanje KONOPLJINEGA OLJA, pridobivanje substanc za kozmetične namene, hrano živali in za pridelavo vlaken ter druge namene, določene z zakonom, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. No več o temi INDUSTRIJSKE KONOPLJE bo govora konec avgusta v Lendavi. Od 26. do 28. avgusta namreč tam poteka svetovni kongres o industrijski konoplji, kjer se bodo izmenjala strokovna znanja in izkušnje. Posebno mesto bodo namenili konoplji v mednarodnem gospodarstvu in politiki, prehranskim proizvodom in medicinski konoplji.
vir: http://www.tvidea.si/novice/ogled/4573

Deli to informacijo z ostalimi