Pomurje gosti svetovni kongres INDUSTRIJSKE KONOPLJE

Kongres konopljeLendava -  Inštitut Panonia letos vnovič organizira svetovni kongres INDUSTRIJSKE KONOPLJE (World Hemp Congress). Del dogajanja še danes poteka v okviru sejma Agra v Gornji Radgoni, strokovni del programa pa bo od ponedeljka do srede potekal na Dvojezični srednji šoli Lendava. Kongres s pomočjo elektronskih povezav združuje strokovnjake iz celega sveta.

 

 

Na kongresu so lani sodelovali predstavniki iz 36 držav sveta, premierno dogajanje pa je prek elektronskih povezav spremljalo več kot 12.400 gledalcev, na spletni strani kongresa navajajo organizatorji.

V okviru 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni so v soboto izbirali tehnološko globalno inovacijo iz konoplje, današnji dan pa je v znamenju tekmovanja kuhanja iz konoplje.

Prihodnji trije dnevi so namenjeni strokovnim razpravam, povezanim z industrijsko KONOPLJO. Prek spletnih prenosov bodo organizatorji povezovali predavatelje in gledalce iz dvorane lendavske srednje šole s sodelujočimi iz več kot 70 držav sveta.

Namen kongresa je združevati različne poglede na pridelavo in predelavo konoplje, ki po navedbah organizatorjev kongresa "daje nesluteno število različnih možnih izdelkov, a je bila kot rastlina diskriminirana na področju gospodarstva".

KONOPLJA se po navedbah organizatorjev kongresa danes uspešno vrača na pridelovalne površine in se osvobaja iz zakonskih prepovedi, vendar pa so po 60. letih nastale številne luknje v tehnoloških procesih. Veliko je neodgovorjenih vprašanj s področij pridelave, spravila in predelave, obstajajo pa številne možnosti za nove izdelke. (trenutno se največ uporablja za KONOPLJINA SEMENA in KONOPLJINO OLJE)

Vir: http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/pomurje-gosti-svetovni-kongres-industrijske-konoplje

Deli to informacijo z ostalimi