Analiza konopljinega semena

Konopljina semenaKonopljina semena so z rastlinskega vidika plodovi, tako imenovani oreščki z enim samim semenom, zaprtim v lesnato lupino. Seme vsebuje dve kali (poganjka), v ovoju ali celici okoli teh dveh kali pa so shranjene visoko prehrambne snovi za ljudi in tudi za živali: olje odlične kakovosti (30 - 35% trigliceridov) vsebuje odlično kombinacijo proteinov (največ edestina), ogljikovih hidratov (35%), nujno potrebnih mineralov, pomembnih vitaminov, aminokislin, klorofilov ipd.

Analiza konopljinih semen
Snovi Količina na 100g
konopljinih semen
RDA (priporočena dnevna
količina za odrasle)
Voda 5,5 - 6 g ---
Olje (trigliceridi) 30 - 35 g ---
Proteini 22 - 25 g ---
Ogljikovi hidrati 35 - 37 g ---
Pepel 5 - 6 g ---
Netopna suha snov 32 - 33 g ---
Topna suha snov 2,5 - 3,5 g ---
Provitamin A (betakaroten) 5 - 6 mg 1,5 - 2,7 mg
Vitamin B1 (tiamin) 0,9 mg 1,0 - 1,5 mg
Vitamin B2 (riboflavin) 1,1 mg 1,4 - 2,0 mg
Vitamin B3 (niacin) 2,5 mg 10 - 25 mg
Vitamin B6 (piridoksin) 0,3 mg 2 - 4 mg
Vitamin B12 (cianokolabamin) sledovi 1,3 mg
Vitamin C (askorbinska kislina) 1,4 mg 75 - 100 mg
Vitamin D (kaliciferol) sledovi 10 - 25 mg
Vitamin E (alfa-tokoferol) 3 mg 5 - 30 mg

V preteklosti so bila semena konoplje poznana ne le kot hrana za živali (ptice), ampak tudi kot dodatek človeški prehrani. Dobro uravnovešeno razmerje polinenasičenih maščobnih kislin v konopljinem olju je idealno za človeški metabolizem in uvršča KONOPLJO med popolne oskrbovalce za proteinsko sintezo celotnega telesa; še posebej imunoglobulin (vezni protein), ki je pomemben za vzdrževanje in okrepitev telesne obrambe; zato smo manj nagnjeni k boleznim kot so kužne bolezni, rak itd. Vse nujno potrebne elemente lahko dobimo iz hladno stiskanega KONOPLJINEGA OLJA, ki je temno zelene barve, ker barva vsebuje klorofile in karotinoide (carotid = vitamin A).
Velika prednost jedilnih konopljinih semen je ta, da ne vsebujejo nikakršnih strupenih ali motečih substanc (kot jih lahko npr. bombažna, oljna in sojina semena), zato jih lahko zaužijemo tudi surova; olje in prešane pogače konopljinih semen ni potrebno rafinirati in prečistiti (KONOPLJINO OLJE je hladno stiskano). KONOPLJINA SEMENA prav tako ne vsebujejo toksičnih substanc delta-D-tetrahydrocannabinola (THC). Da ne bi prišlo do kakšnih napak pri stiskanju olja, zakon Evropske Unije predpisuje zelo natančne meritve jedilne konoplje, zatorej semena konoplje ne škodujejo vašemu zdravju in nimajo nikakršnega toksičnega učinka na vas!

(prof. Roland R. Theimer, wuppertalska univerza)

Deli to informacijo z ostalimi