Jedi iz konopljinih semen

Konopljina semenaV semenih jedilne konoplje psihoaktivnih sestavin  ni. Lahko jih uporabljamo brez vsakršnih skrbi, saj ima številne druge pozitivne lastnosti, znane skozi tako rekoč vso človeško zgodovino in je ena najstarejših rastlin, njeno latinsko ime pa pomeni "koristna KONOPLJA". Je nadvse odporna proti škodljivcem, zato jo je mogoče gojiti brez pesticidov; zaradi odpornosti pa tudi ni nobene potrebe po genskem spreminjanju rastline.

 

 

Za prehrano se uporabljajo semena, pa naj bodo cela, oluščena ali pražena, in izdelki iz semen, kot so olje, moka, testenine, müsliji in čaji. V prodaji jih dobimo v raznih manjših trgovinah z eksotično, zdravo ali vegetarijansko prehrano in v enem od hipermarketov. Semena so uporabna podobno kot sončnična semena in pistacije, vendar jih lahko uporabimo enako kot orehe, če o načinih uporabe kot pri lešnikih, mandeljnih in drugih podobnih oreških niti ne govorimo. Torej zamešamo pesto, zavijemo potico, jih zmeljemo za solatno polivko oziroma zanjo uporabimo konopljino olje, jih zamesimo v kruh in vmešamo v testo za pecivo, napravimo sladoled ali ga le prelijemo s konopljinem olju in še in še. Opozoriti je le treba, da konopljinem olju pri segrevanju postane grenko in ga je bolje uporabljati za hladne jedi.

Nekaj jedi iz konopljinih semen

Puranja pašteta s konopljinimi semeni
Potrebujemo: 40 dag puranjih prsi, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žličko sesekljanega žajblja, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, 3 žlice oluščenih konopljinih semen, sol in sveže mleti poper.
Puranje prsi narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, žajbelj, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vročo zmeljite v multipraktiku skupaj s konopljinimi semeni, stresite v primerno posodo in ohladite. Ohlajeno pašteto postrezite v obliki žličnika skupaj s poljubno okisano zelenjavo.
 
Porova juha s konopljo
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico konopljine moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper in 2 žlici oluščenih konopljinih semen.
Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s konopljinimi semeni.
 
Pečen mladi sir s konopljinimi semeni
Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mladega ovčjega ali kozjega sira za peko, 5 žlic grobo zmletih konopljinih semen, 1 bučko, oljčno olje, sol in sveže mlet poper.
Sir narežite na osem rezin in vsako rezino posebej povaljajte v konopljinih semenih ter jo ovijte v soljeno in popoprano vzdolžno rezino bučke. V ponvi segrejte oljčno olje in na njem z obeh strani specite v bučko ovit mladi sir. Ko je pečen, ga naložite na krožnike in takoj postrezite.
 
Telečji medaljončki s sezamom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg telečje ribice, 5 žlic konopljinih semen, olje, sol in sveže mlet poper.
Telečji file narežite na medaljončke, jih solite ter popoprajte in povaljajte v konopljinih semenih. Specite jih v ponvi z veliko olja in na majhnem ognju, da se semena ne zažgejo, ker bodo postala grenka. Pečene medaljončke zlagajte na krožnike in postrezite z zelenjavnim ali krompirjevim pirejem.

vir: http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&;id=14834

Deli to informacijo z ostalimi