Seme konoplje je bogat vir beljakovin

Konopljino semePri konoplji je veliko stvari užitnih. Najbolj znano je seveda konopljino olje. Poleg olja se za uživanje uporabljajo semena jedilne konoplje, ki ne vsebujejo snovi THC in zato tudi nimajo psihoaktivnih učinkov na živčni sistem. Njihova kemična sestava je v rastlinskem svetu edinstvena.

Seme konoplje je bogat vir beljakovin, saj vsebuje kar trikrat več beljakovin kot soja. Beljakovine v konopljinem semenu zavzemajo 20-30%, od katerih je ena tretjina edestina in dve tretjini albuminov. Obe vrsti beljakovin sta visoko kakovostni in ju telo z lahkoto izkoristi v svojih procesih. Seme vsebuje vseh osem življensko pomembnih aminokislin, njihovo razmerje pa je idealno za človeško telo in mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepljenju imunskega sistema. Vsebnost vseh esencialnih amino kislin sama po sebi sicer ni tako izjemna, saj jih naprimer vsebuje tudi laneno seme – kar dela konopljino seme tako unikatno je dejstvo, da kar 65% vseh beljakovin predstavlja globulin. Tega telo porablja pri proizvodnji protiteles, ko se imunski sistem brani pred vdori tujih organizmov.

Okoli 40% konoplinega semena predstavljajo maščobe, večina katerih so esencialne maščobne kisline. Te so nujno potrebne za pravilno delovanje možganov, rast in razvoj, zdravje kosti, obnavljanje kože, rast las, pravilno delovanje metabolizma in predvsem dobro razvit imunski sistem.

Esencialne maščobne kisline v konopljinem semenu so:

  •     linolenska kislina,
  •     alfa-linolenska kislina,
  •     gama-linolenska kislina,
  •     omega-3,
  •     omega-6 in
  •     stearidonska kislina.

Vsebuje tudi KALCIJ in železo, v manjših sledovih pa še nekatere druge minerale, ko so fosfor, magnezij, cink, baker in mangan.

Vir: http://www.svet-je-lep.com/zdrav-duh-v-zdravem-telesu/zdrava-prehrana-in-vegetarijanstvo/konopljina-semena/

Deli to informacijo z ostalimi