Oddaja o konoplji - RTV-SLO (7.3.2013)

V današnji svetovalni oddaji bomo govorili o konoplji. Okrog nje se dviguje precej prahu. Sodi namreč na seznam prepovedanih drog. Ne sme se je uporabljati niti v medicinske namene. Tako pravi zakon s katerim pa se mnogi ne strinjajo. Viri ki dokazujejo da so KONOPLJO uporabljali že v davnih časih za zdravljenje nekaterih bolezni menda segajo v tretje tisočletje pred našim štetjem. Nekateri s z njo še danes lajšajo bolezenske težave. Med njimi je tudi naš gost iz slovenskega konopljinega socialnega kluba ki bo predstavil prizadevanja za legalizacijo konoplje.

 

 

Kako ste se znašli v prvi vrstah boja za legalizacijo konoplje?
Že kot otrok, sem poizkusil marihuano, in to je bilo kar zgodaj, čeprav nezavedno sem se s tem začel ukvarjat. Aktivno sem pa se začel ukvarjat s tem ko sem videl film »beg pred resnico« Dokumentarec o konoplji. Glede na to da sem bil 3 dni brez inzulina zahvaljujoč hašiševemu olju. Od takrat delam na temu da bi v Sloveniji spremenili zakon.

KONOPLJO uporabljate izključno v terapevtske namene?
Seveda

KONOPLJA velja za zelo uporabno rastlino. Poznamo 3 vrste konoplje. Povejte kaj več?
promocija-konopljino-olje-500Industrijska KONOPLJA je legalna in iz semen konoplje pridobivamo konopljino olje. Konopljino olje vsebuje nenasičene maščobne kisline.
Indika in Sativa sta prepovedani. Prepovedani sta pa zaradi »zadetostjo« Na koncu koncov pa tudi ta »zadetost« zdravi. KONOPLJA reči kri, širi žile, boljša apetit. Dokazano pomaga 105-tim boleznim. Mi pravimo da tudi pomaga boleznim, ki jih mi ne poznamo. Se pravi da je to najbolj hvaležna rastlina kar jih svet pozna.

Veliko ljudi ne ve kaj dosti o konoplji, razen tega da gre za drogo. Zato odnos do te rastline nas ne preseneča. Kaj še je poleg nevednosti zadržek da se KONOPLJA ne uporablja za medicinske namene?
Industrija in kapital! Farmacija je tista ki ljudem narekuje da če ne boste tega naredili boste jutri umrli – v tem smislu. Za tem je veliko kapitala.

Kaj o teh vaših prizadevanjih pravi stroka, medicina oz kaj pravi vaš osebni zdravnik?
Jaz osebnega zdravnika imam, nimam več debetologa kateremu sem povedal vse te stvari. Moj osebni zdravnik razume te stvari, vendar zdravniški kolegij je tisti ki odloča. Pri nas se zdravniki bojijo predvsem zaradi zakona.

Se pa verjetno strinjate, da škodljivih učinkov konoplje v nobenim primeru ne gre za podcenjevati?
Vam bom iskreno povedal. Samih škodljivih učinkov konoplje praktično ni. Dali so raziskavo Izraelcem pri katerih so ugotovili samo eno neučinkovito zadevo. To je »zadetost«. Brez zadetosti pa ni zdravljenja. Mi govorimo o eni NARAVNI ZADEVI. Prodajajo pa nam KEMIJO. PREPOVEDANA PA JE NARAVA. KONOPLJA je del našega sistema. endo-kanabinoidni sistem je v konoplji in v nas. Dejansko nas rastlina pozna do potankosti.Mi bi samo radi to da se KONOPLJA spravi med zelišča in da sistem ne bi rekel da smo bolniki kriminalci, ampak vi ste bolani, pomagajte si.

Na eni strani so pozitivne učinkovitosti konoplje. Na drugi negativne. Ko gre za zakonske rešitve se tehtnica nagiba k slednjim. Kje potegniti mejo. Kako iz konoplje izvleči vse kar je koristnega, ob enem pa preprečiti da bi si z njo ljudje škodili.
Prepovedane stvari so vedno bolj mamljive. Nizozemska je dober dokaz za to, da ko so sprostil vso to politiko do drog se je poraba zmanjšala. To je tudi vsepovsod drugod po svetu, to pomeni da se pri nas ne bi rast konoplje povečala. Za pridobivanje konoplje pa so tudi potrebne izkušnje.

Kako široko podporo pa imate? Ali vas podpira velik krog ljudi, ali ste omejeni v tem primeru na vaše društvo.
Društvo ima mednarodno podporo. Največ podpore dobimo v bistvu s tem ko pomagamo ljudem in informacije gredo od ust do ust. Če bi šli v medije bi nas verjetno povozil, zato je najprej potrebno izobrazit ljudi.

Verjetno se o tem tudi premalo govori?
O tej temi se sicer veliko govori, vendar obstaja nekaj nevladnih organizacij katere so uprte v sistem in mi ki delamo, delamo predvsem z bolniki in se ne ukvarjamo s tem kaj bomo kaj naredili

Celotni prispevek lahko poslušate na spodnji povezavi

http://tvslo.si/predvajaj/konoplja/ava2.160517551/

Deli to informacijo z ostalimi